Reiki och massagebehandling

Denna våren kan du få både reiki (energibehandling) – och massage i en och samma behandling

Eftersom jag arbetar med förebyggande friskvård, så föll det sig naturligt för mig att gå en massage kurs för ansikte, nacke och rygg.
Kursen avslutade jag i helgen och jag kommer att ta ytterligare en kurs som omfattar triggerpunkter, koppning och stretchning – för att få en helhet i mina behandlingar för just de personer, som likt mig själv, lider av Fibromyalgi och kronisk värk. Denna massageteknik är skön, avslappnande och avstressande. Kroppen frigör ett ”må-bra-hormon”, som heter oxytoxin, under massagebehandling.

Koppning

Koppning är en viktig del av traditionell kinesisk läkekonst som nyligen åter blivit aktuell i väst. Med hjälp av sugkoppor skapas ett undertryck på akupressurpunkter som påverkar bindväven i muskler och underhud. Energiflödet och blodcirkulationen ökar och bidrar till att transportera bort slaggprodukter i bindväven. I väst används koppning mest vid muskelspänningar, för att öka blodcirkulationen, vid senfästesinflammationer och för att behandla celluliter. Musklerna värms upp och slappnar av och huden får mer liv och lyster. I Kina används koppning i kombination med Akupunktur och Tuinamassage för att ge ökad effekt vid behandling av många olika sjukdomar som kommer från obalans i kroppen.

Triggerpunkt

Vad är en triggerpunkt? Jo, det är en smärtsam punkt i en muskel. Den känns ofta som en liten fast korv eller som dåligt kokt spagetti omgiven av mjukare omkringliggande muskelvävnad. Vi brukar ju också kalla dem för ”muskelknutor” just för att de känns som små knutor. Om en sådan här muskelknuta eller punkt är riktigt irriterad kan man känna utstrålande smärta över ett större område när man trycker på punkten. T.ex. kan triggerpunkter på skulderbladen stråla ner i armarna och punkter i sätet kan stråla ner i benen. Det kan kännas som en stramande känsla, eller som att ett område liksom domnar.

Varför uppstår dessa muskelknutor? Den vanligaste orsaken till att de uppstår är att muskeln utsätts för ett ensidigt, statiskt arbete under en längre tid. En annan vanlig orsak till att knutorna uppstår är att muskeln utsätts för en plötslig överansträngning. Muskelknutorna uppstår oftast mitt på muskeln, i muskelbuken. Det är där som de motoriska nerverna från ryggmärgen ansluter till muskeln för att stimulera muskeln till att spänna sig. Just i den punkt där nerven innerverar muskelfibern får muskelfibern extra mycket stimulans i förhållande till muskelfibern i övrigt, och det är troligen därför som muskelknutorna oftast uppstår precis där som de motoriska nerverna ansluter till muskelfibrerna.
Massagekurs intyg

massagekurs intyg 20150329 mindre

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.