fbpx

Intervju med Johan Stiernstedt!

Psykiatri

Carina Hammarsten har fått möjligheten att möta Johan Stiernstedt, psykiatern som kände det som sin plikt att delge sin syn på psykiatrin.

Den galna psykiatrinVem är då Johan Stiernstedt?

Det här är Johan, som är psykiater och leg psykoterapeut och är verksam i Stockholm och dessutom aktuell med boken ”Den galna psykiatrin” som släpptes för någon vecka sedan.

Carina fick möjligheten att digitalt möta Johan via Zoom och intervjua honom angående boken och det han skriver om andlighet, samtal och psykiatrin.

Hur kom det sig att du skrev en bok om psykiatrin?

– Jo, det har väl funnits inom mig i många år, men jag kände att ju äldre jag blev så kände jag att det blev som en plikt att jag måste skriva hur jag ser på det här med psykiatrin sedan jag påbörjade min utbildning som läkare för trettio år sedan.

Hur fick du idén till att ta upp det andliga i samband med psykiatrin?

– Jag har hela tiden haft en andlig grundsyn och började läsa till läkare som 28 åring och jag var väldigt sökande när jag var runt 20 – 25 år gammal och har väl alltid haft samma andliga grundsyn och har det än idag faktiskt.

Psykiatrin och psykofarmaka

Om vi tittar tillbaka på det här med psykofarmaka och hur många som egentligen äter psykofarmaka idag jämfört med förr i tiden. Hur ser du på detta med att man hellre än att ge möjlighet till samtal, istället delar ut medicin som många gånger läcker locket på både för symptomen?

– Jag anser att det delas ut alldeles för mycket psykofarmaka och man borde istället fokusera mer på samtal och att dessutom fånga upp dessa patienter i ett tidigare skede, än vad man gör idag. Vi har ju en ökande stapel när det gäller psykisk ohälsa och var sjätte svensk äter idag psykofarmaka och vi vet faktiskt inte vad det leder till på lång sikt.

Johan menar att det är en helt galen ökning under de senaste trettio åren – därav titeln på hans bok ”Den galna psykiatrin” och galenskapen har också ökat med åren och en fullkomlig explosion av tablett förskrivning.

När jag ställer frågan till Johan om han haft någon andlig upplevelse själv i livet, så svarar han:

– Jag lärde mig att meditera i yngre år, när jag var drygt 16 – 17 år gammal och kom då väldigt djupt ned i början och kunde ibland uppleva det som att jag inte hade någon kropp. Jag kände det som att jag bara hade ett medvetande utan kropp och den känslan blev överväldigande för mig, där och då.

Jag har också varit med om många synkroniciteter och kanske i mindre grad till och med en astral utom kroppen upplevelse och under de senaste tio åren, när jag haft möjligheten att arbeta som psykoterapeut har jag upplevt mer och mer att i samtal med klienter, att det liksom kommer till mig mer och mer automatiskt av det jag säger och då i ett samspel med klienten.

Vilken reaktion vill du uppnå

En sista fråga till dig Johan blir vad vill du uppnå eller vilken reaktion vill du att den här boken skall skapa?

– Jag kan säga det att jag skulle inte ha något emot att utmana psykiatriska auktoriteter faktiskt. Jag vet att det finns många som är missnöjda med psykiatri vården idag och då både klienter och anställda inom psykiatrin, som skulle önska mer samtal och att bli bemötta på ett helt annat sätt än de blir idag och dessutom skulle önska fler alternativa behandlingsmetoder också.

Så jag hoppas att dessa grupper gör sig hörda, för vi måste få en förändring. Vi kan inte bara fortsätta ösa på med mer och mer mediciner – någon gång måste det få ett slut. Så min förhoppning är att boken väcker en debatt helt enkelt!

För att lyssna på intervjun kan du klicka här.

Jag tackar Johan för en mycket intressant intervju och diskussion kring boken och det arbete han gör för att hjälpa människan att må bra på en helhetsnivå.
Och vill du veta mer om Johan och hans bok så har du länken till boken här!

Varma hälsningar,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.